met gehakt en aubergine
1 | Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in ronde dunne plakken en leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met wat grof zout en laat 5 min staan. Schuif de bakplaat dan bovenin de oven en rooster de aubergine 10-15 min. | ||||
2 | Snijd de ui fijn en bak samen met de knoflook (uitgeperst) en de specerijen in een scheutje olijfolie in een koekenpan 3-4 min op laag vuur. Draai het vuur vervolgens omhoog en voeg het gehakt toe aan de pan. Bak nog eens 3-4 min op hoog vuur. Roer dan de tomatenblokjes erdoorheen en breng op smaak met peper en zout. | ||||
3 | Giet de tomatensaus met gehakt in een ovenschaal. Was de aardappels, verwijder de oneffenheden en snijd in dunne plakjes. Verdeel de plakjes aubergine over de schaal en leg de aardappelschijfjes hier bovenop. | ||||
4 | Maak vervolgens de roomsaus: Laat de boter smelten in een steelpannetje en roer de bloem erdoorheen. Giet nu langzaam en al roerend de melk erbij in de pan. Roer goed door tot het een egale, dunne saus is en laat al roerend langzaam iets indikken tot een lopende saus. | ||||
5 | Giet de roomsaus over de aardappels heen en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de moussaka 20-25 min in de oven totdat er een mooie goudgele korst op zit. Serveer de moussaka met een handje veldsla. | ||||
Ingrediënt | 2 pers. | 3-4 pers. | 4-5 pers. | Eenheid |
Aubergine | 1 | 1.5 | 2 | st |
Ui | 0.5 | 0.75 | 1 | st |
Knoflook | 1 | 1.5 | 2 | teen |
Gedroogde oregano, kaneel en komijn | 4 | 6 | 8 | gr |
Half om halfgehakt | 200 | 300 | 400 | gr |
Tomatenblokjes | 200 | 300 | 400 | gr |
Aardappels | 400 | 600 | 800 | gr |
Melk | 125 | 200 | 250 | ml |
Geraspte kaas | 50 | 100 | 150 | gr |
Veldsla | 50 | 50 | 50 | gr |
Ingrediënt | 2 pers. | 3-4 pers. | 4-5 pers. |
Olijfolie |
|
|
|
Peper & zout |
|
|
|
Bloem (el) | 2 | 3 | 4 |
Boter (el) | 2 | 3 | 4 |
Oven, Koekenpan, Steelpan |
Energie (KJ) 3219, Energie (kcal) 771, Eiwit (g) 36, Koolhydraten (g) 58, Waarvan suikers (g) 10, Vetten totaal (g) 42, Waarvan verzadigd (g) 20, Vezels (g) 9, Zout (g) 1
Melk |